Pages

Categories

Pretraži


Prihvačen proračun RH za 2016. godinu

Prihvačen proračun RH za 2016. godinu

Napisao
11/03/2016
Izdvojeno, Novosti
No Comment

Prenosimo iz Slobodne Dalmacije i Novog Lista..

 

NOVI LIST o “razgovoru” Vlade i sindikata

Četvrtak, 10.03.2016.

Neće biti smanjenja plaća i mirovina; Za Imunološki zavod osigurano 32,5 milijuna kuna

SJEDNICA GSV-A

(SLOBODNA DALMACIJA) Gospodarsko socijalno vijeće (GSV) u srijedu je na sjednici primilo na znanje prijedlog ovogodišnjeg proračuna koji će Vlada sutra uputiti u Hrvatski sabor – predsjednik GSV-a, sindikalist Mladen Novosel drži kako nije previše razvojan, a predstavnik poslodavaca Damir Kuštrak smatra ga “relativno konzervativnim” te kaže da će reforme vjerojatno uslijediti u idućim mjesecima, u sklopu “europskog semestra”.

“Proračun je primljen na znanje, to je zaključak sjednice”, izvijestio je novinare predsjednik predsjednik SSSH-a Mladen Novosel nakon 200. sjednice GSV-a, prve u mandatu premijeraTihomira Oreškovića, koji je i nazočio uvodnom dijelu.

Premijerov dolazak na sjednicu GSV-a Novosel vidi kao “snažnu poruku razvoju tripartitnog socijalnog dijaloga u Hrvatskoj”.

Prijedlog proračuna socijalnim partnerima predstavio je ministar financija Zdravko Marić, a Novosel kaže da proračun “definitivno ne daje odgovore na pitanje u kojem će dijelu Vlada, kao najveći investitor, u ovom trenutku imati razvojnu ulogu”.

Druga tema sjednice bila je pitanje europskog semestra te je, kaže Novosel, dogovoreno da će se jednom tjedno održavati sastanci Vlade i socijalnih partnera vezano uz sve reforme koje je Hrvatska obvezna na određeni način provesti prema EU”.

Kuštrak ocjenjuje da je državni proračun za 2016. “relativno konzervativan, fokusiran na smanjenje rasta javnog duga”.

“A što se tiče nekih reformi koje očekujemo, one će malo pričekati. Očito će to biti u drugoj fazi. Uostalom, i ova rasprava koju ćemo imati oko europskog semestra je zapravo vezana za neke reformske poteze, a Vlada je u obvezi da to do kraja travnja isporuči Europskoj komisiji”, dodao je.

Ako do reformi dođe, rekao je na pitanje novinara, one će imati pozitivan utjecaj na proračun, “kao što je, uostalom, i izvršenje proračuna za 2015. godinu – prihodi su bili veći, a rashodi manji, pa je i defict bio manji”.

I Kuštrak i Novosel potvrdili su da neće biti smanjenja plaća i mirovina.

Sa sindikatima državnih i javnih službi, koji ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plaća za šest posto, temeljem sporazuma o rastu osnovice za plaće u slučaju rasta BDP-a za dva i više posto u dva kvartala, slijede, pak, razgovori, jer u ovogodišnjem proračunu nije planirano za tu svrhu potrebnih 1,8 milijardi kuna.

Osigurana su, pak, sredstva za tisuće radnika koji čekaju isplatu minimalnih plaća vezano uz Zakon o osiguravanju potraživanja uslijed stečaja poslodavca.

Tako da odmah nakon usvajanja proračuna očekujemo da se radnicima isplate minimalne plaće, kazao je Novosel.

Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić sjednicu je ocijenila dobrim i konstruktivnim uvodom “u daljnju odličnu suradnju”.

Njezino ministarstvo novim proračunom ostaje u istim financijskim okvirima kao i prošle godine te neće biti ukidanja niti jednog programa, a nada se i većem povlačenju sredstava iz EU fondova.

U proračunu za Imunološki zavod osigurano 32,5 milijuna kuna

U državnom proračunu za ovu godinu Vlada je osigurala 32,5 milijuna kuna za nastavak prizvodnje Imunološkog zavoda, potvrđeno je u srijedu nakon sastanka Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Ministar zdravlja Dario Nakić novinarima je u kratkoj izjavi nakon završetka 200. sjednice GSV-a kratko rekao da je “Imunološi u proračunu”.

“Nadam se da ćemo ove godine krenuti s proizvodnjom”, rekao je Nakić dodavši da u zdravstvu proračunom “nitko neće biti pogođen”.

Da je u proračunu osiguran novac za Imunološki zavod potvrdio je i predsjednik GSV-a, sindikalist Mladen Novosel.

Na sjednici GSV-a definitvno je rečeno kako će “biti osigurano 32,5 milijuna kuna za nastavak proizvodnje u Imunološkom zavodu te da se moraju razriješiti odnosi između Ministarstva zdravlja i Ministarstva gospodarstva vezano uz svu imovinu koja se nalazi u samom dioničkom društvu”, kazao je Novosel.