Pages

Categories

Pretraži


O nama

Sindikat djelatnika s područja ionizirajućeg zračenja Hrvatske nastao je kao logična posljedica želje svog budućeg članstva za legitimnom zaštitom u području radnog prava.
Vizije i ideje koje su se kroz dugi niz godina kristalizirale, uglavnom kroz Hrvatsko društvo inženjera medicinske radiologije, rezultirale su okupljanjem inicijativnog odbora te odmah zatim i Osnivačkom skupštinom Sindikata djelatnika s područja ionizirajućeg zračenja Hrvatske, na kongresu Hrvatskog društva inženjera medicinske radiologije u Crikvenici 1997. godine.

Vrlo se oprezno pristupilo izboru naziva sindikata, zbog želje da se okupi čim je moguće više zaposlenika koji rade u zoni ionizirajućeg zračenja. Ideja naziva sindikata donosi rezultate što je vidljivo po zvanjima članova koji isti okuplja. Tako među našim članstvom ima liječnika radiologa, inženjera medicinske radiologije, laboratorijskih inženjera, sanitarnih inženjera, pomoćnog osoblja u zdravstvu, servisera radiološke opreme itd.
Nakon osnutka pristupamo Udruzi radničkih sindikata Hrvatske, kao sindikalnoj udruzi više razine, iz koje nakon nekog vremena istupamo nezadovoljni razinom usluga koje nam je ta udruga pružila, poglavito u pravnom zastupanju. Istupanjem iz URSH-a preselili smo u novi prostor u ulici Veselka Tenžere 3, gdje smo i danas, a uskoro prelazimo na novu lokaciju u Martićevoj ulici 8.

Budući su svi sindikalni povjerenici, članovi predsjedništva sindikata, pa i sam predsjednik, volonteri, shvatili smo da nam je neophodna profesionalna pravna služba. U dogovoru s druga dva sindikata s kojima dijelimo poslovni prostor, zaposlili smo pravnika, što se brzo pokazalo kao ispravna odluka jer je sva problematika promptno rješavana, a pokrenuti radni sporovi najvećim su dijelom riješeni u našu korist.
Sindikat djelatnika s područja ionizirajućeg zračenja Hrvatske djeluje zasad u 49 zdravstvenih ustanova i broji oko 600 članova. Organizacijski ustroj temelji se na teritorijalnom principu te su tako osnovane i djeluju mnoge naše podružnice diljem Hrvatske.
Sindikat ima predsjednika volontera i 14 članova predsjedništva koji se redovito sastaju i rješavaju tekuću problematiku u okviru svojih statutarnih ovlaštenja. Način rada, izborna skupština te organizacijski ustroj regulirani su statutom sindikata koji se nalazi na ovoj web stranici.

Dugoročni ciljevi djelovanja sindikata ogledaju se u nastojanju da se izbori za što je moguće bolji materijalni status svojih članova, te da im se istovremeno omoguće povoljni radni uvjeti uz primjerenu zaštitu na radu, sve kroz kolektivno pregovaranje.
Budući je pred nama period ubrzanog prilagođavanja propisima EU-e, sindikat se bori za što bolji položaj svog članstva u toj asocijaciji, čiji bismo dio trebali postati u dogledno vrijeme.

 

12.10.2013. održana je 4. Izborna skupština na kojoj je izabrano rukovodstvo sindikata na rok od 4 godine.
Za predsjednika je izabran :
Željko Benković
e.mail: zeljkobenkovic@gmail.com
mob: 0981637301

Članovi predsjedništva:

Vladimir Bahun
Mile Baran
Ljubo Čorković
Pamela Maras
Stjepan Mihalić
Krunoslav Pavlinek
Suzana Stepčić
Petar Strugačevac
Milivoj Todić